Voeding - Zout veroorzaakt een hoge bloeddruk

Zout veroorzaakt een hoge bloeddrukVoor een goede afwatering en het regelen van je bloeddruk, is zout nodig. Maar teveel zout zorgt voor problemen. Daarom raden voedingsexperts aan je zoutinname in de gaten te houden en niet meer dan de ADH van 6 gram per dag te eten. Sommige voedingsmiddelen bevatten al genoeg zout om je in één keer over de ADH heen te helpen.

Wat is zout?

Keukenzout is een andere naam voor natriumchloride; een in de natuur voorkomende stof. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Zout zorgt voor een goede afwatering in het menselijk lichaam en zorgt er mede voor dat de zenuwen en spieren naar behoren werken. Maar teveel zout zorgt voor een hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Hoeveel weet je hoeveel zout je binnenkrijgt?

Op voedingswaarde labels kun je de hoeveelheid natrium vinden. Vermenigvuldig deze hoeveelheid met 2,5 en je weet de hoeveelheid zout in een product. Je zult er van versteld staan als je bekijkt hoeveel zout je dagelijks eet.

Je kunt je zoutinname makkelijk verlagen door zelf geen zout aan gerechten toe te voegen. Laat verder zoute producten in de winkel staan. Als je gerechten zonder zout niet lekker vindt, probeer dan eens kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano. Het is misschien even wennen, maar voor een goede gezondheid moet je wat over hebben.

"Verborgen" zout

Soms zit zout in voedingsmiddelen waar je het totaal niet verwacht. 75% van het zout dat we eten, komt van "processed Foods". We weten allemaal dat chips, kaas, olijven en ansjovis rijk aan zout zijn. Maar in zoete koekjes, cornflakes en warme chocolademelk zit ongeveer evenveel zout!


Datum: 14-04-2008 | Schrijver: Jerome Wauters

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.