Voeding - Superfoods: Linzen

Superfoods: LinzenVroeger waren linzen zeer gangbaar in het dagelijks eetpatroon. Hedendaags eten we zelden nog linzen. Toch zijn linzen erg gezond omdat ze langzaam verteren en rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen.

Linzen vallen in de categorie peulvruchten. Peulvruchten zijn geen groenten maar graangewassen zoals (volkoren) brood, haver en pasta's. Deze voedingsmiddelen hebben met elkaar gemeen dat ze zetmeelhoudend zijn. Zetmeel is eigenlijk niets anders dan langzaam verterende koolhydraten. Zetmeel verteert erg langzaam in het lichaam waardoor je langdurig van energie wordt voorzien. Omdat hierdoor je bloedsuikerspiegel constant wordt gehouden, passen linzen prima in een vermageringsdieet.

Voedingswaarde

Verder bevatten linzen veel vezels (maarliefst vier keer zoveel als bruine rijst); dit komt dus de darmwerking ten goede. Linzen zijn verder rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B, magnesium, fosfor,  plantaardige eiwitten en ijzer. Een aantal linzensoorten is ook rijk aan antioxidanten.

Gebruik

In de keuken worden voornamelijk de groene en bruine linzen gebruikt. Linzen worden niet gebruikt zoals pasta of rijst, maar voornamelijk als groenten in winterse gerechten. Toch zijn linzen perfecte alternatieven voor pasta's of rijst. De calorische waarde is ongeveer gelijk aan die van pasta's.

Linzen zijn eenvoudig te bereiden. Ze moeten ongeveer dertig minuten koken. Vooraf weken is niet nodig. Koop als het even kan verse linzen. Linzen uit blik bevatten meer vet en zout.


Datum: 12-04-2008 | Schrijver: Jerome Wauters

Reacties op dit artikel

henk schreef:

wij gebruiken een maal per week linzen, maar ik heb pas gehoord dat in linzen veel sodium zit, en dat is toch zout

# 24/06/2012

monique schreef:

wij gebruiken regelmatig linzen, mar ik hoor dat in linzen sodium zit, maar dat heeft toch met zout te maken.

# 24/06/2012

joyce schreef:

Begrijp t niet dat het langzaam verteerbaar is die linzen...we aten linzensoep en kon na 20 min. al de zware boodschap op het toilet doen...heb ik normaal een dag voor nodig!! Hoe kan dat dan?

# 04/10/2012

Shanna schreef:

Linzen bevatten veel vezels, en die stimuleren en activeren de stoelgang. Vezels trekken veel vocht aan, daarmee maken ze de stoelgang zachter, en zetten ze uit. Dat zorg voor verbeterde toiletgang

# 17/10/2012

Arnold schreef:

Linzen zijn super goed na trainen, vooral omdat ze langzaam verteren is dat erg effectief!

# 18/10/2012

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.