Voeding - Superfoods: Bananen

Superfoods: BananenDiëten voor gewichtsverlies raden vaak af om bananen te eten. De reden daarvoor is dat bananen “veel calorieën zouden bevatten”. Aan de ene kant is dit waar; een gemiddelde banaan levert je 125 kcal. Maar een calorie is niet de enige boosdoener van overgewicht. Een minstens zo belangrijke factor is de Gi-waarde van een voedingsmiddel. Oftewel, hoe snel een product in glucose wordt omgezet.

Je zou verwachten dat bananen door de natuurlijke suikers een hoge Gi-waarde hebben, omdat suikers snel tot glucose worden omgezet. Maar bananen bevatten naast drie soorten natuurlijke suikers (fructose, sucrose en glucose) ook nog veel voedingsvezels. Je lichaam heeft veel moeite met het verwerken van deze vezels en daardoor verteert een banaan langzaam. De suikers worden hierdoor ook niet snel tot reserve vet verwerkt.

Bananen bieden je dus energie voor een lange periode. Neem in plaats van koekjes, snoep en ander "vergif" voor je lichaam dus een banaan! Bananen zijn bovendien rijk aan het aminozuur tryptofaan, een stof die je een vrolijk gevoel geeft.


Datum: 09-04-2008 | Schrijver: Jerome Wauters

Reacties op dit artikel

guy schreef:

zijn banen goed tegen arthrose guy

# 30/11/2011

Vanzwierentros Yoep schreef:

Bananen zijn voor alles goed. Mijn broer Apie verslind ze met kilos.

# 04/03/2012

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.