Voeding - Superfoods: Algen

Superfoods: AlgenAlgen waren de eerste vorm van leven op aarde en de kracht ervan is enorm. Algen bevatten alle essentiële vitamines, mineralen, aminozuren en proteïnen. Het is waarschijnlijk de hoogste bron van voeding in ons bestaan. Algen zijn heel goed verteerbaar. Er zijn wel dertigduizend algensoorten, maar voor onze gezondheid zijn de meest belangrjke: Wilde blauw-groene alg, Spirulina en Chlorella.

Spirulina

Spirulina is een blauw-groene alg, die al sinds de prehistorie bekend is. Het is echt een oppepper voor je gezondheid.

Momenteel is het erg "trendy" om gezonde en voedzame producten te betitelen als "Superfoods". Trend of niet; Spirulina hoort zeker op de lijst van Superfoods! En algen zelf zijn dus alles behalve trendy; spirulina bijvoorbeeld bestond al lang voordat de dinosaurussen bestonden... het is echt biljoenen jaren oud; heel intrigerend.

Spirulina is een buitengewoon rijke bron van voedingsstoffen als antioxidanten en chlorophyl (het bladgroen van een plant; de pigmentstof die planten hun groene kleur geeft), vitamine B12, ijzer, het belangrijke vetzuur GLA (gamma-linoleic acid), en alsof dat nog niet genoeg is, bevat het ook nog eens 60-70% proteïne! (Ter vergelijking: spirulina bevat 20 keer zoveel proteïne als sojabonen! Dit alles maakt deze algensoort dus tot een geweldige ondersteuning van een gezond immuunsysteem, een hofleverancier van energie en een weldoener voor gezonde bloedsuiker- en cholesterolgehaltes.

Kinderen die griezelen van groene groenten en het te weinig of helemaal niet binnenkrijgen, zullen baat hebben bij spirulina. En verder is het ook een probaat ondersteuningsmiddel voor oudere mensen of mensen die herstellende zijn van een ziekte, en ook voor atleten. Iedere categorie zal op zijn eigen manier profiteren van dit uiterst voedzame plantje. Er is nog een belangrijke categorie mensen die zeer veel profijt kan hebben van spirulina, namelijk de groep veganisten (mensen die geen producten eten van dierlijke afkomst). Bij onjuiste compensatie van het "gebrek" aan zuivel- of vleesproducten lopen zij de kans om een vitamine B12-tekort te ontwikkelen. Deze vitaminesoort is belangrijk voor het in optimale conditie houden van de rode bloedlichaampjes. Maar ook degenen die - voor zover ze kunnen nagaan - zo gezond zijn als een vis, zullen met spirulina net dat beetje extra energie krijgen om alle zorgen en stress in het dagelijks leven het hoofd te kunnen bieden.

Je zou spirulina uiteraard in z'n natuurlijke, verse vorm kunnen eten, zo uit het water, maar dan heb je wel een probleem om het te vinden. In Noord-Europa is het niet of nauwelijks verkrijgbaar in verse vorm. Maar het is ook niet echt aan te bevelen om het vers te eten; het schijnt heel sterk te smaken en nogal slijmerig te zijn... Een vriendelijker alternatief is om het als voedingssupplement te nemen; in poeder- of tabletvorm. De poedervorm is goedkoper in gebruik. Je kunt het door vers vruchtensap of smoothies mengen, of eenvoudigweg aanlengen met koud water. Een verfrissend energie-wekkertje 's morgens vroeg: 1 dessertlepel spirulinapoeder in je versgeperste vruchtensapje direct na het opstaan!

Om verse spirulina te kweken is een zonnig klimaat nodig, met tenminste 25°C en alkalisch, zout water. Spirulina wordt voornamelijk verbouwd in Hawaii, Australië, Japan en Mexico.

Spirulina als supplement wordt vaak gebruikt door mensen die een reinigingskuur of ontgiftingsbehandeling volgen.

Wilde blauw-groene alg: een echt wondermiddel!

Deze algensoort is te koop in de reform- en natuurvoedingswinkel. Het is beschikbaar in diverse vormen, nl. vloeibaar, gemixt met appelsap, als poeder, capsules of tabletten).

Het is een probaat middel als je gewicht kwijt wilt; bij chronische vermoeidheid en als je slechte voedingsgewoonten hebt.

Zelfs als je gewoon gezond denkt te zijn, is het een aanrader omdat het alles bevat wat je lichaam nodig heeft: vitaminen, mineralen, aminozuren, levende enzymen en proteïnen (veel meer dan vlees of sojabonen) en de beste leverancier van betacaroteen, vitamine B en chlorophyl.

Het verbetert de concentratie en het geheugen. Ook zou het Alzheimer helpen voorkomen. Het versterkt je immuunsysteem en helpt virussen en verkoudheden te bestrijden.

Chlorella

Dit is een zoetwater-alg. Het is een bron van o.a. proteïne, vitamine B12, zink en ijzer, chlorophyl en essentiële vetzuren. Studies hebben uitgewezen dat chlorella een zeer gunstige invloed heeft op het immuunsysteem, cholesterolverlagend is en aderverkalking - een daarmee ook hart- en herseninfarcten - helpt voorkomen. Het is beschikbaar in vloeibare vorm, als tabletten of capsules.

Is het niet geweldig, dat zulke oeroude voedingsmiddelen nog steeds hun diensten bewijzen!


Datum: 21-08-2008 | Schrijver: Georgette Barbé

Reacties op dit artikel

nada schreef:

weet iemand mischien waar ik wld blauw groen algen in poeder vorm kan kopen(bestellen) alvast bedankt.

# 04/02/2012

Ineke schreef:

Ik heb dezelfde vraag, waar kan ik algen kopen?

# 07/04/2012

Alexander schreef:

spiruella.nl goedkoop in grotere hoeveelheden, let wel op met spirulina want 's avonds nemen houd je een nacht wakker. Chlorella is dan weer super voor een goede stoelgang, ik gebruik beiden al meer als een jaar

# 27/05/2012

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.