Voeding - Spirulina: een gezonde alg

Spirulina: een gezonde algSpirulina is een blauw-groene alg die al sinds de prehistorie bekend is. Het is een echte “health booster”. Het is een echte “superfood”. Het is een bron van een groot aantal essentiële voedingsstoffen zoals antioxidanten, chlorophyll, vitamine B12, ijzer, GLA (gamma-linoleic acid) en plantaardige eiwitten. Spirulina bevat 20 keer zoveel eiwit als een zelfde hoeveelheid soja bonen! Deze alg draagt dus in positieve zin bij aan een hele hoop lichaamsfuncties: het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, verlagen van slecht cholesterol, je lichaam voorzien van energie en je immuunsysteem regelen.

Kinderen die niet van groenten houden (of ze weigeren te eten), kunnen als alternatief spirulina nemen. Oudere mensen of mensen die van een ziekte genezen, hebben veel baat bij het gebruiken van spirulina. Ook vegetariërs en veganisten zouden er goed aan doen om spirulina te eten; diëten zonder vlees leiden tot eiwit- en vitamine B12 gebrek. Vitamine B12 is nodig om rode bloedcellen in goede conditie te houden. Overigens zijn eiwitten in plantaardige producten niet van dezelfde kwaliteit als in dierlijke producten en zijn dus wat mij betreft geen vervanger.

Voorkomen

Je kunt er - in theorie - voor kiezen om spirulina in verse vorm, rechtstreeks uit het water te eten, maar helaas komt het in Noord-Europa niet voor. Spirulina heeft om te groeien zout water en een warm en zonnig klimaat nodig van minstens 25°C. Het wordt gewonnen in Australië, Mexico, Japan en Hawaï. De verse spirulina wordt tot poeder- of tabletvorm verwerkt. Poeder is relatief goedkoper en je kunt dit makkelijk mixen in vruchtensapjes.

Er zijn zelfs speculaties dat de Verenigde Staten bezig zijn met het laten groeien van spirulina in de ruimte!

Een lekker recept met spirulina spaghetti kun je vinden op Lekker-In-Je-Vel.nl.


Datum: 14-04-2008 | Schrijver: Jerome Wauters

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.