Voeding - Mager broodbeleg voor de lunch

Mager broodbeleg voor de lunchIk zie vaak mensen in mijn directe omgeving "verkeerd" broodbeleg eten met de lunch. Onder "verkeerd" broodbeleg versta ik o.a. chocoladepasta, jam met toegevoegde suikers en vette kaas. Het zal je niet verbazen dat al deze mensen ook dik zijn. Wanneer je op een gezond gewicht wilt blijven, moet je broodbeleg kiezen dat rijk aan eiwit is en weinig suiker en vet bevat. In dit artikel geef ik je een aantal suggesties voor mager, maar toch lekker broodbeleg.

Vleeswaren

Gebraden of gerookte vleeswaren zoals kip- en kalkoenfilet, achterham, coburgerham en yorkham zijn rijk aan eiwit en bevatten ongeveer 3 tot 6 gram vet per 100 gram. Snijd wel de vetrandjes eraf!

Blikjes vis

In de supermarkt kun je kiezen uit een groot assortiment visblikjes. Zo zijn er bijvoorbeeld zalm, tonijn, makreel, sardientjes en garnalen. Sommige vissen zoals zalm en makreel zijn rijk aan vet, maar dit zijn voor het grootste deel omega-3-vetten, die goed voor je zijn. Tonijn en garnalen zijn vetarm. Deze twee zijn dan ook de beste keuzen voor een mager dieet. Let er wel op dat je ze op waterbasis koopt!

Confituur

Jam en honing bevatten weinig eiwit en wel (natuurlijke) suikers zoals fructose. Deze voedingsmiddelen zijn daarom niet mijn favoriet. Toch passen ze wel in een mager dieet als je er niet teveel van neemt. Let er wel op dat je jam en honing zonder toegevoegde suikers koopt!

Pindakaas

Pindakaas is een voedingsmiddel wat een enorm hoge calorische waarde heeft door de grote hoeveelheid vet. Over het algemeen is dit onverzadigd vet en dus goed voor je. Toch zou ik pindakaas zoveel mogelijk vermijden in een mager dieet. Je kunt het best pindakaas uit de natuurvoedingswinkel halen omdat hier geen smaak- en kleurstoffen inzitten. Goede pindakaas heeft twee lagen in de pot: een olielaag boven en een vaste laag beneden. Even goed doorroeren en je kunt het weer smeren. Neem niet meer dan 15 gram pindakaas per dag! Andere alternatieven zijn hazelnootpasta of viernotenpasta.

Eieren

Vaak wordt gedacht dat eieren slecht voor je zijn. Dit is enerzijds waar, maar anderzijds hebben eieren ook veel goede eigenschappen. Eieren zijn rijk aan nuttige voedingsstoffen zoals foliumzuur, riboflavine, selenium, vitamine B12, en choline. Een gekookt eitje levert je slechts 75 kcal. Als je het eigeel eruit haalt, verlaag je de hoeveelheid vet die je inneemt.

Boter

Veel mensen lusten hun brood niet zonder boter. Toch zou het verstandig zijn geen boter meer te nemen omdat boter enorm vet is. Het levert je dus veel overbodige calorieën. Gewoon een kwestie van even wennen. Ik lust mijn brood zelf niet met boter.

Magere kaas

Er zijn de laatste tijd veel verschillende soorten light-kazen (bijv. Slankie, Leerdammer, Milner en Beemster Light) te koop in de supermarkten. Wat mij betreft zijn deze kazen nergens goed voor. Ze bevatten veel conserveringsmiddelen. Verder bevatten ze nog steeds veel vet. Het zou dus beter zijn geen kaas meer te eten.

Brood

Het brood zelf is natuurlijk ook belangrijk. Neem een volkoren- of meergranenbrood. En absoluut geen wit brood!


Datum: 08-04-2008 | Schrijver: Jerome Wauters

Reacties op dit artikel

ik schreef:

Geen boter, bijna geen calorien? klinkt niet erg gezond, j moet moet nog wel leven. Ik "google" nog even verder!

# 21/02/2011

Amy schreef:

"Het zal je niet verbazen dat al deze mensen ook dik zijn." Wel een beetje kort door de bocht. Als dit het enige zoets is wat je eet, op 1 boterham per dag, dan ben je niet meteen DIK! En kinderen dan?

# 22/02/2011

cynthia schreef:

heel leuk maar ik lust geen vleeswaren en geen kaas wat blijft er dan nog over?

# 25/02/2011

jelle schreef:

Geen boter op je brood doen is juist ontzettend dom! er zitten veel goede vetten en noodzakelijke vitamines in boter..en dan bedoel ik dus niet roomboter of margarine maar gewoon becel light..

# 02/03/2011

moi schreef:

Ja lekker Becel light... niet.... wel eens goed de ingredienten vergeleken van roomboter en becel light? Liever een klein beetje roomboter dan al de troep in andere boters

# 03/03/2011

tss schreef:

Lekker zo'n vitamine D tekort als je geen boter op je brood smeert XD

# 05/03/2011

me schreef:

Alles je hiervan wilt leven ben je echt niet gezond bezig. Geniet met mate, dat lijkt mij een beter alternatief

# 05/03/2011

diandra schreef:

Ik ben het er niet mee eens om kaas af te raden, het is nu net of kaas ongezond is. Je kunt ook heerlijke 20+ of 30+ kaas kopen. Of als alternatief geitenkaas.

# 13/03/2011

Raar! schreef:

Wat doe je zelf dan op brood als je bijna alles afkraakt?

# 14/03/2011

colet schreef:

hoe zit het met Filet Amèricain?

# 12/04/2011

maastricht!! schreef:

Vreemd allemaal wat je opschrijft!!Zoals pindakaas en boter is juist wel goed voor je!!Wilt niet zeggen dat je enorm veel van moet eten!!Er zitten wel allemaal goede vetten in!!

# 18/04/2011

Martin schreef:

Het zou mij niets verbazen als de schrijver, Jerome Wauters een jaar of 70 oud is. Leeft nog ind e tijd dat de voeding niet onderzocht werd. Wat een idioot. Je hebt vetten nodig, juist vetten eten om slanker te worden. De suikerbende die hij dan wel weer als onschuldig bestempelt:confiture, dat is waar je dik van wordt. Vette vis is erg goed voor je als je slank wil worden.

# 27/04/2011

Wilma schreef:

Een pinda is geen noot maar een peulvrucht.

# 07/05/2011

Jannie schreef:

Wat staan hier ontzettend domme, ongezonde dingen in beschreven!

# 14/06/2011

sergio schreef:

achterham is wel vettig he achter....

# 30/07/2011

jessica schreef:

jawatte, ik zoek wel nog even verder :) meneer acht hem wssn voedingsconsulent haha achterham niet vettig ...

# 15/08/2011

kim schreef:

Je mag zeker ham, voor vleeswaren moet je naar gerookte en gegrilde vleeswaren kijken, couberham, beenham, caslerib, fricandeu, rookvlees, kipfiler,kalkoenfilet.vruchtenhagelslag, ei, appelstroop, jam, file american, vis in blikje op water kan ook allemaal. Vis is ook heel goed, ook de vettige want daar zitten goede vetten in. Het is belangerijk om goed te eten en drinken, Je hebt 0.5 liter melkproducten nodig per dag, best is karnemelk maar halfvolle melk is ook goed en denk aan magere kwak en joghurt. drink 1,5 tot 2 liter vocht, thee en koffie zonder suiker, water met of zonder light ranja vrij toegestaan. LIght frisdrank max 2-3 glazen per dag, groente of tomatensap 2-3 glazen per dag max. Probeer 3 x per dag te eten en op dezelfde tijden. En je mag rustig 1x in de week friet eten met 1 snack maar eet daar groente bij, Halve pizza mag ook maar met groente. Brood s' avond, eet een soep en dan een broodje met iets. Meer vragen? ik hoor ze wel

# 17/08/2011

Isabelle schreef:

Ik vind het wel goed, ik heb mij hier twee weken aan gehouden en de kilo's vliegen er sneller af dan de weken hier voor dat ik aan het dieeten was. Jullie reageren er allemaal negatief op, zonder het te proberen. Nog een tip voor op brood: een heel klein beetje hele magere mayonaise en dan plakjes tomaat met een beetje zout en peper; heerlijk!

# 17/08/2011

kim schreef:

Als je echt wilt afvallen op de manier die voor jou et beste is, moet je na een dieetiste gaan, word vergoed door je zorgverzekeraar uit de basis 4 uur en aanvullend staat in je polis

# 17/08/2011

ikke schreef:

bende onnozelaars die deze informatie afbreken, het gaat hier over licht broodbeleg. bij voorkeur voor mensen die dat extra kilootje kwijt willen. als je een normaal gewicht hebt en voldoende sport is het vanzelfsprekend dat je niet voor 100% aan deze tips moet houden...

# 17/09/2011

Marjolein schreef:

Wat een negativiteit hier. Duidelijk mensen die zich niet écht met gezonde voeding bezighouden. De auteur van dit artikel schrijft dingen die stuk voor stuk waar zijn. Mensen zijn te eigenwijs om hun typische voedingspatroon onder de loep te nemen. Want kaas is ongeveer wel de grootste boosdoener die er is! Goed artikel!

# 18/11/2011

Flogo schreef:

Mensen doe niet zo para! Er wordt in het artikel ook beschreven dat het goede vetten voor je zijn maar dat als je op je dieet wilt letten er niet te veel van moet nemen of als je die keuze maakt niet.

# 23/11/2011

Lev schreef:

Voor de rest is de schrijver naar mijn mening nogal eenzijdig in zijn beleving en alles waar maar een beetje vet in zit is volgens hem al slecht. Erg goed nagedacht heeft de beste man niet en zijn voorstellen zijn gewoon iet gezond. . Dat je er van afvalt is wel duidelijk maar het belangrijkste is en dat beschrijft de beste man niet is dat het uiteindelijk op zelfregulering aan gaat komen. Ik ben zelf 60Kg afgevallen en heb daarna heel veel "slechte" gewoontes afgeleerd en je mag best een keer naar de MacDonalds dat is zeker niet verkeerd als je er maar op let wat je daarna doet. Eet gevarieerd let op wat je eet en vooral wanneer. Ik leef nu met zorg over mijn voeding maar ik gedraag me niet zo parranoia als de schrijver en weeg nu al weer 5 jaar 100Kg en dat was 5 jaar geleden mijn streef gewicht. . O ja beweging ook zeer belangrijk, iedere dag een half uurtje stevig wandelen (neen een hond die veel beweging nodig heeft bijv.) sportschool beetje fitness dat soort zaken kom uit je luie stoel.

# 06/12/2011

Paual schreef:

Jeetje. wat een hongerdieet is dit. leef maar lekker op brood en water, daar wordt toch geen mens gelukkig van?

# 29/12/2011

Marlou schreef:

Dit klinkt erg dubieus allemaal.... Ik google ook nog maar even verder...

# 31/12/2011

Li schreef:

hoi allemaal ik heb zwaar overgewicht dus voor mensen zo als ik zitten er hele goeie tips tussen maar voor mensen die een normaal gewicht hebben of er iets boven zitten is het naartuurlijk niet te doen wel echt jammer dat mensen zo intens reageeren het zijn maar tips hoor mensen:) groetjes, Li

# 02/01/2012

karel kutje schreef:

ik hou van dikke chubbyachtige vrouwen met groete borstten dus geef ik elk dag veel bigmaks aan vrouw

# 11/01/2012

Anoniem schreef:

Wat een domme DOOS ben jij zeg je heb overduidelijk geen idee waar je over praat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 16/01/2012

Esje schreef:

Haha leuk dit :P

# 21/01/2012

Ikki schreef:

Margarine levert 16 tot 26 kcal per boterham normaal belegd (5gr per boterhsm) zo veel kcal zijn dat niet en het voordeel van de gezonde vetten erbij komende is het een perfect broodbeleg. Boter dus doen, maar zoals alles met mate!

# 17/02/2012

Amy schreef:

Kaas en boter op brood zijn juist wél goed. Een beter advies zou zijn: kies halvarine i.p.v. roomboter en neem minder vette kaas.

# 29/02/2012

Marloes schreef:

Ik google ook wel even verder.. Sommige stukken uit de tekst zijn erg kortzichtig.. Dat iemand dit op een site wil hebben staan.. Slecht.. Zeeeeeeeer slecht

# 06/03/2012

Pieetje schreef:

Veel van bovenstaande " adviezen" slaan echt nergens op. Doe eerst eens wat onderzoek voordat je zo'n artikel schrijft.

# 09/03/2012

slankie schreef:

Als elk artikel eerst aan een gedegen onderzoek vooraf zou moeten gaan, was er bijna niets meer te googelen. De hele wereld zit vol met mensen die denken het te weten. Zo ook internet. Iedereen kan zich schrijver, of arts of deskundige noemen. Gewoon je eigen gezonde verstand gebruiken, dan weet je het beste wat goed voor je is. Als je je vinges maar lang genoeg op je toetsenbord houdt wordt je vanzelf wel slank.....;-) Ik houd me aan het vadh-dieet (van alles de helft). Leuk sommetje bedacht op dit te kunnen posten..........;-) zo worden de domme mensen enigszins verstoken van posten.....;-)

# 28/03/2012

dikkie dik schreef:

Anorexia anyone??

# 23/04/2012

M. schreef:

Volgens mij is de waarheidsgetrouw factor van dit artikel erg afhankelijk van de doelgtoep. Wanneer je wilt afvallen is het (tijdelijk) volgen van het bovengeschetste eetpatroon volgens mij prima. Bij het behouden van een normaal gewicht gaat het volgens mij wat ver. Ik heb zelf anorexia, en wat hierboven beschreven staat zou goed kunnen passen bij de regels die ik mezelf stel vanuit mijn eetstoornis; niet echt gezond dus!

# 28/04/2012

Eva schreef:

Amai ik lees hier nogal veel kritiek (vooral vanboven want heb niet alles gelezen). Ik zal dan eens positief zijn. Ik wordt binnekost geopereerd en moet een vetvrij dieet volgen om mijn lever op voorhand te laten krimpen en ik heb er dus wel iets aan! De kippenwit komt mijn oren al uit, dus ben ik op zoek naar alternatieven voor op de boterham en die heb ik hier gevonden, bedankt!

# 04/05/2012

pieter schreef:

ik kan slankbrood erg aanraden!!

# 15/06/2012

Nikki schreef:

Voor iedereen die denkt dat kaas gezond is omdat het voedingscentrum dat zegt: vele wetenschappers en voedingsdeskundigen hebben al kritiek gehad op het voedingscentrum. De richtlijnen die zij aanhouden zijn echt niet heilig en lopen jaren achter bij modern onderzoek. Daar komt nog bij dat ze gesponsord worden door o.a. de vlees- en zuivelindustrie... beetje dubieus als je het mij vraagt. Kaas is per definitie erg vet. Als je het met mate eet en een gezonde leefstijl hebt is het niet erg, maar ga alsjeblieft niet ongenuanceerd roepen dat het 'gezond' is. Het is ook niet voor niets dat veel mensen een koemelk-intolerantie hebben.... En dan nog boter. Bijna alle soorten boter bevatten transvet. Transvet is per definitie de meest ongezonde en onnatuurlijke vetsoort die er bestaat, zodanig dat verschillende Europese regeringen de toevoeging hiervan gereguleerd hebben. Merk dat veel mensen hier niet gewend zijn buiten de box te denken en maar lukraak dit artikel gaan afzeiken. Als je het er niet mee eens bent, prima, maar geef dan een onderbouwde mening ipv dit negatieve en lompe gedoe. De auteur zegt niet dat je niets mag eten. En wat voor de één niet werkt, kan voor een ander wel werken.

# 12/07/2012

elly schreef:

iedereen is teveel met afvallen bezig,terwijl als ze de helft eten wat ze nu doen komt het helemaal goed!!!

# 24/08/2012

monique schreef:

ik ben hier terecht gekomen omdat ik op zoek was naar wat goede en slechte vetten zijn,ik heb een te hoog chloresterol...maar jeetje zeg...ik zou zelf een forum als dit kunnen starten,feiten zijn feiten,boter op je brood is noodzakelijk voor de goede vetten,vind je dit eng dan pak je maar de chloresterol verlagende pro-actif van becel,vette kaas is niet goed,daar hebben ze 20+ voor uitgevonden,verder is varkensvlees niet goed buiten de varkenshaas en alle delen van de achterkant van een varken,het beste is rundvlees,maar af en toe zondigen kan echt geen kwaad!daarnaast zijn groenten en fruit zeer belangrijk.groenten zonder saus wel te verstaan!zo,nu hebben we alles op een rijtje voor mensen met chloresterol problemen en mensen met overgewicht: alles in mate,zondigen mag anders hou je het nooit de rest van je leven vol,maar stel jezelf de grens:1x per week friet wilt zeggen:geen chips die week bv,maak keuzes,wat je aan vet eet ligt aan jezelf!en zeker in welke mate.......

# 09/09/2012

lorette schreef:

dus ja doen

# 31/10/2012

maria schreef:

hahaha ik denk dat al die mensen lekker vet zijn met die negative reacities! dik = lelijk en ongegezond

# 05/12/2012

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.