Voeding - Etiketten op voedingsmiddelen lezen

Etiketten op voedingsmiddelen lezenEtiketten op voedingsmiddelen zijn een belangrijke bron van informatie over het desbetreffende voedingsmiddel. In het bijzonder als het om de slechte bestanddelen ervan gaat, want die proberen we nu net te vermijden. De ingrediënten worden vermeld in volgorde van gewicht, dus de stof die er het meest inzit qua gewicht, wordt eerst genoemd. Ook informatie over eventuele kleurstoffen, conserveermiddelen, vetten, extra toevoegingen van suiker, alsmede over de voedingswaarde, zijn allemaal op deze etiketten te lezen. Voor alle duidelijkheid: soms staat het op etiketten, maar meestal staat het gewoon ergens op de verpakking!

Vrijwel altijd staan er 2 opgaven vermeld, namelijk de ingrediënten en de voedingswaarde. Die 2 dingen moet je goed uit elkaar houden, want als we het over "suiker", "vetten" of andere dingen hebben waar je op moet letten bij de producten, dan staan die in de lijst met ingrediënten. De "suikers" genoemd bij de voedingswaardelijst hebben een andere betekenis (zie onder). Bij de voedingswaarden staat een aantal termen:

De energetische waarde (kcal / kJ):
Dit geeft aan hoeveel energie het voedingsmiddel aan je lichaam levert. Wanneer je teveel energie in één keer binnen krijgt, kan je lichaam dit niet normaal verwerken en zal het deze voedingsmiddelen gaan opslaan als reserve-vet. Eet maximaal 600 kcal in één keer! Je vraagt je nu misschien af wat het verschil tussen kcal en kJ is. 1 kcal is 4,18 kJ. kcal is een verouderde eenheid voor energie, die nog steeds in de voedingsindustrie wordt gebruikt. In de wetenschap gebruikt men hiervoor inmiddels de kJ.

Eiwitten:
Dit zijn als het ware de bouwstenen van je lichaam. Je hebt voldoende eiwitten nodig om spieren te kunnen aanmaken en onderhouden, voor signaaloverdracht (bijv. van de zenuwen naar de hersenen) en bijv. voor het groeien van je haar.

Koolhydraten
Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleveranciers van het lichaam. Er zijn twee soorten koolhydraten: suikers en zetmeel. Suikers zijn hele kleine koolhydraten die heel snel door je lichaam verwerkt kunnen worden. Wanneer je echter teveel suikers binnenkrijgt, worden deze ook zeer snel tot vet omgezet. Zetmeel verteert juist heel langzaam in het lichaam. De suikers die hier vermeld staan, zijn niet per definitie toegevoegde geraffineerde suikers (en dus slecht). Het kunnen ook natuurlijke suikers zijn.

Vetten
Vetten worden vaak in verband gebracht met overgewicht! Dat is enerzijds juist want 1 gram vet levert maar liefst 9 kcal op! Anderzijds zijn sommige vetten essentieel voor het functioneren van het lichaam. De verzadigde vetten zijn over het algemeen slecht voor je gezondheid (al zijn er enkele uitzonderingen!); onverzadigde vetten zijn over het algemeen goed voor je gezondheid.

Vezels
Vezels zijn bestanddelen van voeding die in planten voorkomen. Vezels kunnen door je lichaam niet worden verwerkt. Je lichaam gaat echter heel veel moeite doen om ze toch te verwerken. Hierdoor gaat je stofwisseling in een hoger tempo werken. Verder helpen vezels je om een goede darmwerking te krijgen.

De laatste 4 zijn de zogenaamde macronutriënten. Deze bespreken we in volgende mailings uitgebreid! Verder wordt er nog een aantal mineralen genoemd, zoals natrium, calcium, kalium etc. Deze mineralen hebben belangrijke functies in het lichaam. Mineralen leveren bij verbranding geen energie op. We zullen een paar van deze mineralen bespreken in volgende mailings.

Als een artikel dus "suiker" als eerste ingrediënt op de lijst heeft staan, dan weet je nu dat suiker het belangrijkste bestanddeel van het product is!!!

De volgende ingrediënten kun je beter niet of met mate nemen:

Zout

De meeste mensen eten veel te veel zout. Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid zout per dag niet meer dan 6 gram en voor kinderen, afhankelijk van de leeftijd, tussen de 1 gram per dag voor kinderen van 0-6 maanden, tot 6 gram per dag voor kinderen vanaf 11 jaar.

En wees je ervan bewust, dat gezonde voeding van nature al genoeg zout bevat; meer heeft je lichaam niet nodig. Als je dus een uitgebalanceerd eetpatroon hebt, dan is extra zout toevoegen aan je maaltijden absoluut overbodig. Het eten van teveel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk.

Toegevoegde suiker

Geraffineerde suikers worden vaak en in grote hoeveelheden aan levensmiddelen toegevoegd. In het bijzonder aan frisdranken, koekjes, gebak, snoep, maar ook - en dat zou je misschien helemaal niet verwachten - aan de meeste kant- en klaarmaaltijden en veel conserven (voedingsmiddelen in blik of pot).

Vermijd als het maar even kan deze toegevoegde suikers en kijk ook uit voor de volgende toevoegingen, want het zijn allemaal suikersoorten, ze hebben alleen een andere naam!

 • bruine suiker
 • rietsuiker of -stroop
 • maïsstroop of -siroop
 • graansiroop
 • melassesiroop
 • invertsuiker
 • dextrose
 • fructose of "high fructose"
 • glucose
 • lactose
 • maltose
 • ruwe rietsuiker
 • sucrose of -stroop of -siroop

Al die "verborgen" suikers doen dus maar 1 ding: jou dik maken! En loop vooral ook niet in de val van "light" of "low fat" producten; ze bevatten vaak nog veel meer suiker om de wat flauwere smaak in vergelijking met de volle variant te camoufleren. Je lichaam zet een teveel aan suiker om in vet! Gelukkig zijn er ook goede lightproducten; het is dus ook hier weet een kwestie van etiketten lezen!

Meer weetjes over het lezen van vermeldingen van de fabrikant op de verpakkingen in een van de volgende mails.


Datum: 21-08-2008 | Schrijver: Jerome Wauters

Reacties op dit artikel

anoniempje schreef:

hey ik ben 11 jaar ben ong 1.53 en weeg 60 kilo ik wil afvallen hoe kan ik dat het best doen

# 20/08/2011

anoniempje schreef:

oja en mijn email adres is little-me1999@hotmail.nl

# 20/08/2011

Aedyl schreef:

MOI EEMH!!!

# 04/04/2012

laura casteleyn schreef:

de meeste vinden mij te mager maar mij gewicht is normaal

# 20/11/2012

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.