Recepten - Vegetarische "gehakt"ballen

Vegetarische "gehakt"ballenIn een magazine las ik een stukje over iemand met een eigen vegetarisch huiskamerrestaurant. Wat een geweldig initiatief! De desbetreffende persoon maakt zich sterk voor het promoten van de vegetarische keuken, die absoluut verre van saai is. Ook bestrijdt hij - evenals wij - het vooroordeel dat vegetarische gerechten maken betekent dat je uren in de keuken moet staan. Hij gaf een heel ouderwets recept voor vegetarische gehaktballen, dat wij u hier niet willen onthouden. En het is alweer een recept met havermout. Ouderwets lekker, veelzijdig en gezond, en weer helemaal "hot". Zie onze havermoutspecial.

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • een half kopje gekookte rode linzen
  • 1 kopje groentebouillon (van tablet)
  • 3 volkoren boterhammen, verkruimeld
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 theelepel peper (liefst vierkleuren-peper of zwarte)
  • 1 ei
  • 4 eetlepels gehaktkruiden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 4 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel olijfolie of bak- en braadproduct
  • Eventueel verse peterselie en verse bieslook of gedroogde tijm of rozemarijn

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten in een grote kom, ook het ei (het rauwe ei breken door het tegen de rand van de schaal te slaan of met een aardappelmesje in het midden even flink aan te tikken) en de helften van de eierschaal leegmaken in de schaal met het mengsel. Alles goed mengen en kneden. Meng op het laatste moment de verse kruiden erdoor. Draai er dan 4 ballen van *) en bak ze in een koekenpan bruin in wat olijfolie of bak- en braadproduct.

*) Zelf vinden wij het leuk om er bijv. 8 kleinere balletjes van te draaien; staat gezellig op een schaal en eet makkelijker weg voor de kids! Bovendien leuk als snack, in plaats van bitterballen! Geef er een lekkere kerriesaus of tomatenketchup bij.


Datum: 10-04-2008 | Schrijver: Georgette Barbé

Reacties op dit artikel

ghear de bakker schreef:

nog niet geprobeerd, maar ga 't zeker doen

# 14/10/2011

Marika schreef:

Goed recept qua samenhang, maar wel te gekruid. I.p.v. 4 eetl. gehaktkruiden heb ik 1 eetl. gehaktkruiden genomen. Nu vind ik de balletjes prima van smaak. Ik heb dit samen met mijn kleinzoontje van 7 en kleindochtertje van 5 klaargemaakt. Het bakje met kleine balletjes is bijna leeg. Ze vonden het heerlijk!

# 25/01/2012

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.