Recepten - Kalkoen met rode wijn en sjalotten

Kalkoen met rode wijn en sjalottenKoken met wijn is leuk en lekker. Het geeft extra smaak en pit aan je gerecht. Daarom hieronder een recept waarin rode wijn is verwerkt. Dit is een hoofdgerecht voor vier personen. De bereidingstijd bedraagt ca. 40 minuten.

Ingrediënten

  • 600 gram kalkoenfilet, in blokjes gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 2 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
  • 100 ml kippenbouillon (van tablet)
  • 200 ml rode wijn
  • 2 eetlepels gehakte peterselie, liefst vers, anders diepvries
  • 2 laurierblaadjes
  • 12 sjalotten, gepeld en in kwarten gesneden
  • eventueel zout en versgemalen peper
  • een halve theelepel djinten (gemalen komijn)

Bereidingswijze

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak daarin de kalkoenblokjes lichtbruin in ca. 5 minuten.
  • Knijp de knoflook erboven uit met de knoflookpers.
  • Voeg dan bloem, tomaat en ui toe en roer goed door. Bak dit geheel nog een minuut of drie en doe er dan de wijn bij, met de bouillon, sjalotten, laurierbladeren, komijn, eventueel zou en peper. Stoof het geheel ca. 15 minuten op een lage hittebron.
  • Haal dan de laurierbladeren eruit en roer vlak voor het serveren de peterselie er nog door.
  • Dit gerecht is heerlijk met zilvervliesrijst en sperziebonen of erwtjes, al dan niet met worteltjes. Als je wat uitgebreider wilt tafelen, zou ook een schaaltje dun geschaafde komkommer zou niet mogen ontbreken, en/of een frisse groene salade.
  • En om het helemaal af te maken, kun je er natuurlijk - als je daar van houdt, een mooi glas rode wijn bij drinken, bij voorkeur een Chileense; in ieder geval eentje met een volle smaak.

Voedingswaarde per persoon

39 gram eiwit
12 gram koolhydraten
13 gram vet
Energie: 290 kcal/1220 kJ.


Datum: 10-04-2008 | Schrijver: Georgette Barbé

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.