Algemeen - Werkt je metabolisme in rustperiodes trager?

Werkt je metabolisme in rustperiodes trager?Went je lichaam aan dagelijkse inspanningen, waardoor je stofwisseling in rustperiodes minder snel werkt? Je gaat bijvoorbeeld vier weken op autovakantie; wat gebeurt er dan? Je lichaam went snel aan nieuwe omstandigheden. Als je net begint met hardlopen, zul je eerst spierpijn hebben, maar dat wordt snel minder.

Als je dit lang volhoudt, wordt het makkelijker om hard te lopen, waardoor je je minder hoeft in te spannen om een bepaalt tempo te halen, wat tot gevolg heeft dat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Het is een misvatting dat je, als je een aantal weken rust neemt, je stofwisseling heel wat langzamer zou gaan werken. Je energieverbruik hangt voor een groot deel af van de samenstelling van je lichaam; mensen met een grote spiermassa zullen meer calorieën verbranden dan mensen met een lage spiermassa.

Het is dus niet slecht om een aantal weken een rustperiode te nemen, het wordt zelfs aangeraden om je lichaam af en toe een week te laten rusten.

Afslanken hangt ook niet alleen van tijd af. Vermageren gebeurt geleidelijk. Het eten van gezonde voeding kun je bijvoorbeeld niet uitdrukken in tijd.

Het is natuurlijk niet het geval dat je binnen een week veel kunt afvallen door gezond te eten, je moet je lichaam de tijd geven om aan nieuwe omstandigheden te wennen.


Datum: 03-12-2008 | Schrijver: Jerome Wauters

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.